Ramuan Harga(RM) Berat Kuantiti Dalam Resepi Kos Bahan (RM)
ⓘ Maksud kuantiti hidangan

Berdasarkan resepi yang dimasukkan, berapa pax/bungkus jualan yang anda dapat hasilkan.

ⓘ Maksud kos overhead

Kos yang dikeluarkan selain daripada kos ramuan. Gaji staf, sewa dsb.

Berapa % kos ramuan, bersamaan kos overhead.

Cth: Kos ramuan RM1000, kos overhead RM200. Kos overhead (%) ialah 20%.

ⓘ Maksud margin untung

Berapa % untung yang anda ingin dapatkan, berdasarkan kos penyediaan hidangan.

ⓘ Maksud kos packaging

Kos packaging (beg plastik, kotak makanan, polystyrene dsb) bagi SETIAP HIDANGAN.

Cth: Jualan chicken chop datang bersama kotak makanan (RM0.30) dan satu bekas sos (RM0.20).
Maka kos packaging di sini ialah RM0.50.

ⓘ Maksud kos terbazir (%)

% daripada ramuan yang anda perlu buang.

Cth: Daging yang anda beli perlu dibuang lemak tepunya, sawi yang dibeli perlu dibuang akarnya.

Pecahan Kiraan Kos

Kos ramuan:

Kos packaging:

Kos overhead:

Kos penyediaan per hidangan:

Untung per hidangan:

Untung kasar keseluruhan jualan:

Anggaran Bil. hidangan pulang modal (ROI):

Kos terbazir:

Harga jualan per hidangan